Pozivamo Vas na projekciju epizode igrano-dokumentarne serije Školokrečina

Pozivamo Vas na projekciju epizode igrano-dokumentarne serije Školokrečina

Poštovani,

Pozivamo Vas na  projekciju epizode igrano-dokumentarne serije Školokrečina, koja će se održati u PETAK, 13.03. u 14:00 u Konferencijskoj sali Hotel Villa Mejdan u Mostaru.

Projekcija se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Hercegovina. Nakon projekcije publici će se obratiti Mr. sc. Marko-Antonio Brkić , scenarist Nenad Veličković, redateljica Ada Sokolović, glumci Jasna Diklić i Slaven Knezović , producentica  Duda Sokolović. Moderator razgovora je Zoran Ćatić.

Ako ste se pitali zašto je preko polovine naše djece funkcionalno nepismeno (rezultati PISA testa, 2018.) nakon deset epizoda i trideset lekcija iz bosanskih, hrvatskih i srpskih čitanki neke stvari će Vam sigurno biti jasnije. Dramatizirane primjere iz doktorske disertacije režirala je Ada Sokolović, po scenariju Nenada Veličkovića, u produkciji Mebius Film Sarajevo uz podršku EED-a.

Serija „ Školokrečina“ nastala je prema istoimenoj zbirki priča  autora Nenada Veličkovića koji je doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom “ Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”, a glavni akteri pored učenika u ovoj seriji su nastavnici – Jasna Diklić, Admir Glamočak i Slaven Knezović, te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.

Više od 170 000 gledalaca prati i gleda epizode serije na youtube kanalu Školokrečina (https://www.youtube.com/channel/UCJ82_prnXVaLYSJWYdOFcWA), a uskoro 12 TV kuća u Bosni i Hercegovini počinje  emitiranje serije . Za pitanja i dodatne informacije, kontaktirajte nas na +3876115 94 04 ili na mebius@bih.net.ba.

Srdačan pozdrav,

Mr. sc. Marko-Antonio Brkić

Duda Sokolović