Održan znanstveni simpozij na temu hodočašća i religijskog turizma

Održan znanstveni simpozij na temu hodočašća i religijskog turizma

Međunarodni znanstveni simpozij “Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu”, održan je 5.-7. studenoga 2021. u Međugorju, u organizaciji Sveučilišta Hercegovina.

Pozvane predavače predvodio je dr. sc. Vitor Ambrósio (Estoril Higher Institute for Tourism and Hotel Studies, Portugal), jedan od vodećih europskih istraživača u području religijskog turizma i hodočašća.

Na skupu su sudjelovali znanstvenici iz Portugala, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i stručnjaci iz različitih religijskih tradicija koji su dali prikaze hodočasničkih iskustava.

U sklopu simpozija održan okrugli stol

Okrugli stol pod nazivom “Turizam u BiH – kako planirati razvitak u (post)pandemijskom svijetu” održan je s ciljem jačanja strukturnog dijaloga u koji uključuje i akademsku zajednicu i ostale ključne sugovornike iz gospodarskog i civilnog dijela društva koji se bave razvojnim perspektivama turizma u (post)pandemijskom svijetu.

Predsjednik Turističkog klastera Hercegovina i Udruge za turizam FBiH Stjepan Primorac istaknuo je da je religijski turizam vrlo važan segment u ukupnoj turističkoj ponudi.

– Realno, najveći broj posjetitelja u Hercegovini je iz te oblasti, a činjenica je i to da pandemijsko vrijeme traje i ne možemo planirati ništa dugoročno i oslanjati se da će to biti kao nekada. Pritisnuti covid pandemijom došli smo u situaciju da ćemo morati sami više brinuti o individualnom gostu, ali naravno da nećemo odustati od grupnih gostiju kojih će sigurno biti u budućnosti. U konačnici, već sada ima dosta potvrđenih grupa za 2022. godinu, ali svakako slijedi prilagodba individualnom turistu – kazao je Primorac.

Naglasio je kako će se u svakom slučaju turistička ponuda morati sadržajno promijeniti jer se mijenjaju interesi turista.

– Bili smo ušli u fazu kad je turizam prestao biti stacionarni i postao mobilni, što znači da su gosti u što kraćem vremenu željeli obići što više destinacija, ali pandemija diktira nova pravila igre i to više neće biti moguće, zato ćemo na mjestu u koje se dođe morati uključiti malo bolje sadržaje kako bi zadovoljili gosta i njegov boravak od tri-četiri dana na ovom prostoru učinili sadržajnijim i njemu privlačnijim da bi uopće došao na naše prostore – istaknuo je Primorac.

Odgovori