Najava okruglog stola povodom Međunarodnog dana obrazovanja

Najava okruglog stola povodom Međunarodnog dana obrazovanja

U utorak, 24. siječnja, u Hotelu „Mostar“ u Mostaru, s početkom u 10 sati, bit će održan Okrugli stol povodom Međunarodnog dana obrazovanja. Za peti po redu Međunarodni dan obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) obilježava 24. siječnja svake godine, u 2023. godini odabrana je sljedeća tema: „Investirati u ljude znači staviti obrazovanje na prvo mjesto!“ Pozvani gosti i govornici na Okruglom stolu su:

Pozdravna riječ: Gđa Mariya Gabriel, povjerenica Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu … Bruxelles

Uvodna prezentacija: Mr. sc. Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina, Mostar

Panel diskusija na temu: “(Ne)priznavanje visokoobrazovnih kvalifikacija iz Bosne i Hercegovine u zemljama Europske unije (Hrvatska i Slovenija)”

  • Predstavnik/-ca ENIC-NARIC centra Slovenije, Ljubljana,
  • Prof. dr. Enes Hašić, ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini, Banja Luka
  • Gosp. Dženan Omanović, voditelj Sektora za informiranje Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, Mostar

Završna riječ: Prof. dr. Mirko Puljić, predsjednik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta/univerziteta u Bosni i Hercegovini, Vitez

Očekuje se da okrugli stol završi s radom oko 12 sati.

Okrugli stol povodom 5. Međunarodnog dana obrazovanja UN organizira Sveučilište Hercegovina iz Mostara, u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta, uz potporu Asocijacije rektora privatnih sveučilišta/univerziteta. Organizacijom okruglog stola već treći put u Mostaru se obilježava Međunarodni dan obrazovanja s temama vezanim za visoko obrazovanje.

Ove godine glavna pozornost je posvećena odlukama i postupcima Republike Slovenije i Republike Hrvatske da de iure i de facto obustave postupke priznavanja kvalifikacija (diploma) stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, od mjeseca studenog prošle godine. Ova odluka ima poseban značaj s obzirom na stečeni status formalnog kandidata za pristupanje Europskoj uniji koji je Bosna i Hercegovina stekla u prosincu 2022. godine.

Uz brojne druge probleme o kojima će na okruglom stolu biti riječi (smanjeni broj studenata, način financiranja, povezanost s tržištem rada, međunarodna vrijednost bh. diploma, sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju) fokus će biti na činjenici da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi u kojoj nije završen zakonom propisan obavezni proces akreditacije studijskih programa na sveučilištima i visokim školama u Bosni i Hercegovini. Rok za provedbu ove zakonske odredbe je istekao prije više od jedanaest godina (2011. godine).

Nije poznato je li ikada ijedna državna agencija ili ENIC-NARIC centar u Europskoj uniji blokirala proces priznavanja diploma za cijelu jednu državu, kao što su to prije dva mjeseca učinile formalno-pravno Republika Slovenija, i kroz praktičnu proceduru (izdavanje negativnih mišljenja) Republika Hrvatska. Obje zemlje dovode u pitanje sustav osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i trenutno je na snazi blokada za priznavanje svih diploma stečenih na svim javnim i svim privatnim visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Odgovori