Moral evoluira, stoga su izazovi još veći

U okviru obilježavanja 10 godina rada Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića održana je otvorena tribina na temu „Izazovi moralnome odgoju u suvremenome društvu“. Uvodničari su bile stručnjakinje/stručnjaci koji se bave odgojem i koji su iz različitih perspektiva potencirali izazove koje stoje pred obitelji, u obrazovanju, ali i u cjelokupnom društvenom okruženju.

Uvodna razmatranja su imali o. Jozo Čirko, svećenik, dominikanac iz Splita, dr. Sc Darinka Šumanović Glamuzina, pedijatrica iz Mostara i dr.sc. Jelena Brkić Šmigoc, psihologinja iz Sarajeva.

Jozo Čirko je istakao da je u današnje vrijeme asocijalnost, čemu doprinosi i virtuelni svijet stvoren putem pametnih telefona, osnovni problem društva, što generira i njegove druge osobenosoti, pa čak i devijacije.

„Problem materijalizma određuje naše društvo. Često, ako niste materijalno obezbijeđeni, niste i prihvaćeni, makar imali sve druge ljudske kvalitete. Takođe, do besmisla se uvažava kult tijela. U Splitu imate desetine fitnes cenatara koji su puni i u sred radnog dana. U današnjem društvu najveći izazov je ostati psihički zdrav. Prije u Splitu bila je jedna psihijatrijska ustanova. Danas ih ima tri, a razmišlja se i o četvrtoj“, rekao je Čirko.

Darinka Šumanović Glamuzina je rekla da sklad uspješnog društva veoma zavisi od odgoja djece koja trebaju preuzeti njegove funkcioniranje. „Pristup djeci je jednko važan kao i održavanje njihovog  zdravlja. Djeca imaju potrebu za razumijevanjem, strpljenjem i ljubavlju. Djeca osjete kada toga nema, a posebno mogu osjetiti kada neko ne voli djecu. Posebno kada su u pitanju stvari mimo njhove obitelji. Dijete razumijemo i volimo, ako gledamo njegovim očima“, rekla je Šumanović Glamuzina.

Jelena Brkić Šmigoc je potakla problem nesklada moralnog rasuđivanja i djelovanja.

„Čak i ako smo moralno odgojeni, mada i tu ima dvojbi šta to znači, sami moramo tražiti put. Nemamo jedinstven pravac kako tražiti rješenje. A kada se neki problemi sustavno moraju rješavati, nemamo svugdje resurse, tako da se proces ne može uvijek uspješno završiti!, rekla je Brkić Šmigoc.

Tokom razmjene ideja sa učesnicma tribine, zaključeno je da se u svakom vidu odgoja mora potrencirati da se čini dobro, a ne zlo. Iako su to katkada fluidni pojmovi na nizu slučajeva i primjera, istaknuto je da je ključna stvar namjere, koja mora biti moralna. A moral, kako je istaknuto, evoulira i to vertikalno što utiče na duhovnost, ne samo vjersku , nego i u svim segmentima života.