DEKANI RADIĆ, UDOVIČIĆ I SURADNICI NA SAVJETODAVNOM SASTANKU TWINNING PROJEKTA

Savjetodavni sastanak organa za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju u sklopu Twinning projekta pod naslovom: „Osnaživanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju“ održan je dana 03. prosinca 2018. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu uz nazočnost predstavnika nadležnih obrazovnih vlasti Županije posavske i Županije Središnja-Bosna.

Sastanku su u ime Sveučilišta Hercegovina nazočili prof.dr.sc. Gordan Radić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije, doc.dr.sc. Radenko Udovičić, dekan Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića i predstavnik IT službe Fiilip Pehar, univ.bacc. Bilo je tu i predstavnika Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta Džemal Bijedić, Sveučilišta u Mostaru, Internacionalnog Burch Univerziteta i drugih visokoškolskih institucija.

Organizatore projekta na ovom sastanku predstavljali su gđa. Emita Blagdan iz Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Mile Dželalija iz Republike Hrvatske, Alexandre Faby iz Francuske, Gerard Gasquet iz Francuske, gospodin Dženan Omanović iz CIP-a, gospođa Mirta Mandić Martinović iz CIP-a i gospodin Vedran Kordić.

Sastanak održan 03. prosinca u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu skrenuo je pozornost i na specifičnost Bosne i Hercegovine u provedbi priznavanja koja vrše visokoškolske institucije u postupcima priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Ovim twinning projektom predviđeno je kako će on obuhvatiti aktivnosti unapređenja zakonodavnog okvira, procedura priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija i jačanja ljudskih kapaciteta.

Sve u svemu bio je ovo jedan veoma zanimljiv  početak projekta s interesantnom i važnom temom za čiji početak realizacije će do polovice siječnja 2019. godine svim sudionicima današnjeg sastanka biti poslan prijedlog protokola o formiranju baze podataka o priznavanju u sklopu djelatnosti organa koji to po zakonima provode u Bosni i Hercegovini, uz prijedlog izrade tehničkog dizajna baze ovih podataka. U međuvremenu ostavljen je rok do 21. prosinca 2018. godine pozvanim institucijama da se izjasne jesu li za sudjelovanje u projektu, za što uopće ne sumnjamo da će biti postignuta suglasnost svih aktera pa tako i našeg Sveučilišta Hercegovina.