DEKAN RADIĆ I SURADNICI NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O RESTITUCIJI

Regionalna konferencija – RESTITUCIJA IMOVINE, iskustva mogućnosti i rješenja održala se dana 17. travnja 2018. godine u sarajevskom Hotelu Holiday u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije Sarajevo i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini uz nazočnost predstavnika vlasti svih razina Bosne i Hercegovine, predstavnika Islamske zajednice, Katoličke crkve, Pravoslavne crkve, Židovske zajednice, predstavnika vlasti Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije i akademske zajednice.

Reisu-l-ulema u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović je ukazao na to da se vakufska imovina i dalje otima i briše čak iz zemljišnih knjiga.

Monsinjor Ivo Tomašević kao tajnik Biskupske konferencije BiH je podsjetio na to da je vjerskim zajednicama, od ukupne imovine, oduzeto svega 7 procenata. Na primjeru svoje obitelji je opisao kako je postupak nacionalizacije mijenjao i praktično uništavao mnoge živote. Dakle, nije riječ samo o nama, iz crkava, rekao je mons. Tomašević.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je napomenuo da je problem i ona imovina koja se opljačkala mimo nacionalizacije.

Jakob Finci iz Židovske zajednice je upozorio na to da pri restituciji, jedna nepravda ne smije zamijeniti drugu.

U ovom po ocjeni sudionika, gostiju i vrhunski organiziranom impozantnom skupu nazočio je i dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije Sveučilišta Hercegovina dr.sc. Gordan Radić, docent sa suradnicima. Dekan Radić je u svom komentaru i upitu konstatirao da se zakon o restituciji mora donijeti iz razloga što su to postulati koji vrijede kroz stečevine prava i civilizacije kroz stoljeća. Nepovredivost prava vlasništva treba biti cilj koji naše društvo mora postići kroz institucije pravne države, a jedan od ovih problema je i pitanje Zakona o restituciji.

Konferencija održana u Sarajevu, skrenula je pozornost na  specifičnost Bosne i Hercegovine, jer samo Bosna i Hercegovina nije donijela Zakon o denacionalizaciji, a sve ostale države iz okruženja ga imaju odavno i u velikoj mjeri ga provode.

Na kraju skupa nazočnima se obratio i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini gospodin Valentin Inzko koji je dao svoju potporu naporima koji bi doveli do izglasavanja ovog za Bosnu i Hercegovinu nužnog zakona.

Sve u svemu bio je ovo jedan veoma zanimljiv skup s interesantnom i važnom temom za rješavanje, koja čeka Bosnu i Hercegovinu, prema mišljenju većine sudionika, prije ulaska u Europsku uniju.